Jak już wspomniałam w moim świątecznym menu po raz pierwszy znajdzie się sałatka chrzanowa, do której podam szynkę na ciepło.
Przepis podpowiedziała mi moja znajoma, która podaje ją do pieczonego peklowanego schabu. W tym roku na święta nie planuję peklować mięsa dlatego myślę podać do niej szynkę.
W tym celu kupię wędzoną, surową szynkę, umieszczę ją w rękawie do pieczenia i włożę do garnka z zimną wodą. Szynkę będę podgrzewała, pilnując żeby woda nie zaczęła wrzeć, następnie wyjmę ją, pozwolę chwilę odpocząć i po wyjęciu z rękawa pokroję i podam na świąteczny stół, do tego wspomniana sałatka.
Sałatka chrzanowa
8 jajek ugotowanych na twardo
4 kiszone ogórki
2 słoiczki chrzanu
1 puszka ananasu
1 mały majonez
sól, pieprz, szczypiorek
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce, ogórki, ananas, pokroić w małą kosteczkę, dodać odciśnięty chrzan ( najlepiej wcześniej wyłożyć chrzan ze słoiczków na sitko ), majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz