Chciałam zaproponować jeszcze jedną nowość na wielkanocny stół, są to jajka w szynce. Oczywiście szynka i jajka to obowiązkowy zestaw na Wielkanoc ale jeżeli je ze sobą połączymy będzie efektownie i smacznie.
Potrzebujemy:
5 jajek ugotowanych na twardo
10 plasterków szynki ( polędwicy)
szczypiorek
Sos:
1 łyżkę majonezu
1 łyżkę gęstego jogurtu
1 łyżkę chrzanu
sól, pieprz
Dodatkowo ogórki konserwowe lub marynowaną paprykę, oliwki, marynowane pieczarki - dodatki według upodobań.
Ugotowane jajka dzielimy na połowę, każdy plaster szynki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Na posmarowanej sosem szynce układamy połówki jajek i według upodobań dodajemy pokrojone w paseczki ogórki, paprykę lub pieczarki, szynkę z zawartością zwijamy w rulonik. Owijamy szczypiorkiem, układamy na półmisku i posypujemy czarnymi oliwkami.
Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz