czwartek, 21 grudnia 2017

Przygotowania do świąt

Porządki świąteczne już za nami, można się zająć przygotowaniem świątecznych potraw.
Ja moje przygotowania zaczęłam od skórki pomarańczowej, niezbędnej do świątecznych wypieków.

Skórki z czterech pomarańczy namoczyłam w zimnej wodzie. Pozostawiłam je w tej wodzie na całą noc. Rano wodę odlałam, nalałam świeżej i gotowałam skórki aż do miękkości.
W między czasie przygotowałam syrop z cukru i wody.
Miękkie skórki pomarańczowe wyłożyłam na cedzak, wodę wylałam. Skórki na cedzaku wystygły, pozbyłam się też w ten sposób nadmiaru wody.
Kolejna czynność to usunięcie białej gąbczastej części zwanej albedo, oczyszczone z albedo skórki pokroiłam na małe kwadraciki i dodałam je do wcześniej przygotowanego syropu.
Skórki smażyłam przez dwa dni mniej więcej po godzinie, kiedy stały się szkliste umieściłam je w słoiczkach zakręciłam i postawiłam do góry dnem do wystygnięcia.





 Tak to właśnie wyglądało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz