Cóż to za święta bez własnoręcznie zrobionych pierników, no właśnie - pierniki upieczone i udekorowane.
Pierniki upiekłam według następującego przepisu:
1 kg mąki
25 dkg miodu
1/2 kg cukru
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżki sody oczyszczonej
przyprawa do pierników wzbogacona łyżeczką mielonego czarnego pieprzu
Miód,
cukier i masło rozpuścić w rondelku, dodać ~ 100 ml wody, zagotować,
odstawić do wystudzenia, sypkie składniki wymieszać i połączyć z miodową
masą - zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego i umieścić na w lodówce aby odpoczęło (ja przygotowuję ciasto po południu w dniu poprzedzającym pieczenie).
Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na części, każdą część cieniutko rozwałkować i wykrawać przy pomocy foremek pierniczki. Piec w temperaturze ~ 200 °C przez 10-15 minut.
Po wystudzeniu pierniczki udekorować.
Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego i umieścić na w lodówce aby odpoczęło (ja przygotowuję ciasto po południu w dniu poprzedzającym pieczenie).
Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na części, każdą część cieniutko rozwałkować i wykrawać przy pomocy foremek pierniczki. Piec w temperaturze ~ 200 °C przez 10-15 minut.
Po wystudzeniu pierniczki udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz