piątek, 22 grudnia 2017

Przygotowania do świąt

Każdego roku staram się wprowadzić do świątecznego menu coś nowego, tak aby wśród tradycyjnych dań znalazła się potrawa, której nie mieliśmy na świątecznym stole.
Wiadomo, że trzeba zrobić próbę, czy przepis się sprawdzi, czy potrawa będzie smakowała domownikom.
W tym roku postanowiłam zrobić śledzie z żurawiną, które obok tradycyjnych w moim domu "rybaków" i śledzi "pod pierzynką" znajdą się na świątecznym stole.

1/2 kg śledzi (matiasy)
2 czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 garści suszonej żurawiny
zioła prowansalskie
pieprz grubo zmielony
olej

Śledzie należy wymoczyć aby nie były zbyt słone. Żurawinę namoczyć, umyć i osuszyć na sicie.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na odobinie oleju, dodać żurawinę, łyżeczkę ziół prowansalskich i pieprz, podsmażyć - ostudzić, dodać wymoczone śledzie (śledzie pokroić na 2 cm kawałki), wymieszać.
Tak przygotowane śledzie przełożyć do słoika lub miseczki i pozostawić w lodówce na 24 godziny żeby smaki się przegryzły.

Przepis wypróbowałam, ciekawy smak dzięki żurawinie - polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz