środa, 27 września 2017

Podróże kulinarne - Grecja - baklawa

Jeszcze jeden przepis związany z Grecją , a mianowicie baklava - ciastko, deser, w każdym bądź razie coś bardzo słodkiego ale jakże smacznego....
Wg Wikipedii
" Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich "

Składniki: 
22 arkusze ciasta filo (250-300 g
1/2-3/4 szkl roztopionego masła
4 szkl. orzechów włoskich 
1/2 szkl. cukru 
1 łyżka cynamonu
 ew. pistacje do posypania

Syrop: 1 szkl. cukru 
1/2 szkl. wody 
1/4 szkl. miodu 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub skórka pomarańczowa)

Orzechy włoskie zemleć , wymieszać z cukrem i cynamonem.

Prostokątne naczynie żaroodporne (mniej więcej o wymiarach ciasta - 23 x 33 cm) posmarować masłem.
Położyć jeden arkusz filo i posmarować go roztopionym masłem.
Tak ułożyć w sumie 8 arkuszy , każdy z nich smarując masłem (w międzyczasie pozostałe ciasto powinno być przykryte folią).
Po posmarowaniu ósmego arkusza masłem , wierzch posypujemy 1/4 nadzienia orzechowego.
Na tym układamy 2 arkusze ciasta (także posmarowane masłem) , znowu 1/4 nadzienia , 2 arkusze ciasta , 1/4 nadzienia , 2 arkusze ciasta , 1/4 nadzienia
i na koniec pozostałe 8 arkuszy ciasta (każdy oczywiście posmarowany masłem , łącznie z tym na samej górze).

Tak poskładaną baklavę należy pokroić najpierw na kwadraty , a potem po przekątnej na trójkąty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i piec 45-55 minut , aż ciasto ładnie się zrumieni.

W tym samym czasie przygotować syrop.
W małym garnku połączyć wszystkie składniki syropu i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować 10-15 minut na małym ogniu.

Upieczoną baklavę wyjąć z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Wierzch można posypać posiekanymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz