Musaka – zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana,
pomidorów oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej. Górną
warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.
Takie właśnie greckie danie chciałabym dzisiaj zaprezentować. Niby nic takiego, bakłażan, mielone mięso, sos beszamelowy, zwykła zapiekanka....a jednak danie to jest wyjątkowe może to kwestia przypraw?
Składniki:
400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub jagnięcego)
2 małe bakłażany (lub 1 duży)
kilka ziemniaków
przecier pomidorowy w kartoniku
puszka krojonych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
75 ml białego wina
sól, pieprz
mąka do obtoczenia bakłażanów
oliwa z oliwek
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy.
Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny.
Zabieg ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana.
W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki.
Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut.
Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno.
Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące.
Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony.
Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy.
Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli.
Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy.
Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano,
dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
Beszamel:
4 łyżki masła
3 szklanki mleka
1 żółtko
gałka muszkatołowa
1 łyżka soku z cytryny
3-5 łyżek startego ostrego sera
sól, biały pieprz
W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła do których następnie dodajemy 4 łyżki mąki.
Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką.
Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką.
Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem.
Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać.
Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony.
Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany.
Następnie układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem.
Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz