czwartek, 8 czerwca 2017

Zmiana tematu - babeczki z truskawkami


Dzisiaj dla odmiany przepis na babeczki z truskawkami, pieczenie babeczek jest ostatnio bardzo modne, można kupić gotowe mieszanki suchych składników na babeczki, często dołączone są różne dodatki takie jak czekoladowe kuleczki lub powidła. Można też zrobić babeczki z bananami, orzechami, rodzynkami....
Do pieczenia babeczek bardzo przydatne są silikonowe foremki w których umieszczamy papilotki. Ja jakiś czas temu kupiłam silikonową foremkę w której jest 12 wgłębień na babeczki, jest bardziej funkcjonalna niż pojedyncze foremki.

Z podanych składników możemy upiec 12 babeczek

    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki śmietany 12%
    20 dag truskawek

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Natomiast w drugiej misce miksujemy  jajka, nie przerywając dodajemy powoli cukier (tak jak na biszkopt), olej, śmietanę.
Opłukane i osuszone truskawki kroimy na małe kawałeczki (podobne do kwadracików) i  dodajemy je do mąki - delikatnie mieszamy aby obtoczyły się mąką. 
Następnie składniki sypkie z zawartymi w nich truskawkami łączymy  z masą jajeczną (delikatnie,  mieszając, tak aby truskawki nie pogniotły się i nadal były lekko oprószone mąką).
Formę na babeczki (muffinki) wykładamy papierowymi papierkami (papilotkami), ciasto przy pomocy łyżki umieszczamy w papilotkach.
Babeczki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut. Po wystudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem albo udekorować kremem truskawkowym ale to już zależy od pomysłu gospodyni.

Krem truskawkowy:

    250 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki rozdrobnionych truskawek

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu, dodać rozdrobnione truskawki, miksować jeszcze przez chwilę na wolniejszych obrotach.
Przed dekoracją babeczek krem umieścić w lodówce aby stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz