Dzisiaj dla odmiany przepis na babeczki z truskawkami, pieczenie babeczek jest ostatnio bardzo modne, można kupić gotowe mieszanki suchych składników na babeczki, często dołączone są różne dodatki takie jak czekoladowe kuleczki lub powidła. Można też zrobić babeczki z bananami, orzechami, rodzynkami....
Do pieczenia babeczek bardzo przydatne są silikonowe foremki w których umieszczamy papilotki. Ja jakiś czas temu kupiłam silikonową foremkę w której jest 12 wgłębień na babeczki, jest bardziej funkcjonalna niż pojedyncze foremki.
Z podanych składników możemy upiec 12 babeczek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany 12%
20 dag truskawek
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Natomiast w drugiej misce miksujemy jajka, nie przerywając dodajemy powoli cukier (tak jak na biszkopt), olej, śmietanę.
Opłukane i osuszone truskawki kroimy na małe kawałeczki (podobne do kwadracików) i dodajemy je do mąki - delikatnie mieszamy aby obtoczyły się mąką.
Następnie składniki sypkie z zawartymi w nich truskawkami łączymy z masą jajeczną (delikatnie, mieszając, tak aby truskawki nie pogniotły się i nadal były lekko oprószone mąką).
Formę na babeczki (muffinki) wykładamy papierowymi papierkami (papilotkami), ciasto przy pomocy łyżki umieszczamy w papilotkach.
Babeczki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut. Po wystudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem albo udekorować kremem truskawkowym ale to już zależy od pomysłu gospodyni.
Krem truskawkowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki rozdrobnionych truskawek
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu, dodać rozdrobnione truskawki, miksować jeszcze przez chwilę na wolniejszych obrotach.
Przed dekoracją babeczek krem umieścić w lodówce aby stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz