środa, 7 czerwca 2017

Zmiana tematu - ciasto z truskawkami

Ostatnio zbyt mało czasu poświęcam na pisanie, ładna pogoda ma duży wpływ na moją niechęć do ślęczenia przed komputerem.
Jestem nie w porządku w stosunku do osób, które czytają mojego bloga - przepraszam, postaram się poprawić, choć mam niewiele czasu, ponieważ wyjeżdżam w góry, a tam nie mam niestety dostępu do internetu.

Ponieważ zaczął się sezon na truskawki to może kilka przepisów z truskawkami w roli głównej ?

Truskawki

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia.
Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne.
Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.
Truskawki są  źródłem wielu witamin z grupy B (B1, B2), a także A i PP.
Mają  więcej witaminy C niż cytrusy, a ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu,
a także źródło magnezu i manganu.


Najczęściej pieczone przeze mnie ciasto z truskawkami to ciasto biszkoptowe na powierzchni którego układam średniej wielkości truskawki. Ciasto takie szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada.

Do przygotowania ciasta z truskawkami potrzeba:

2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
4 jajka
125 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
75 dkg truskawek

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać roztopioną margarynę.
Ciasto wylać do foremki prostokątnej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na powierzchni ciasta ułożyć dość ściśle ( rzędami) truskawki. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jeżeli ktoś lubi ciasto z kruszonką to proponuję przygotować ciasto tzw. kręcone ( ucierane)

Do przygotowania ciasta kręconego z truskawkami i kruszonką potrzeba:

375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
4 jajka
200 g masła

kruszonka

350 g mąki
175 g cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła

75 dkg truskawek 

Masło utrzeć na puszystą masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać cukier, i jajka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać drewniana łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na powierzchni ciasta ułożyć umyte i osuszone truskawki. 
Przygotować kruszonkę, masło zagnieść z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę,  przygotowaną kruszonką posypać owoce ułożone na cieście.
Piec w temperaturze około 200 stopni przez 30 - 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz