czwartek, 8 czerwca 2017

Zmiana tematu - dżem truskawkowy z cytrusową nutą

Dżem truskawkowy - dżemik, tym razem z dodatkiem cytrusów.
Dżemik truskawkowy to najsmaczniejszy dżem jaki przygotowuję, robiłam go w sposób tradycyjny   (bez żelfixu), robiłam z żelfixem a dzisiaj natknęłam się na przepis w którym do dżemu truskawkowego dodaje się owoce cytrusowe, no cóż spróbujemy.

Składniki:

1 kg truskawek
2 pomarańcze
2 cytryny
1 opakowanie żelfiksu
400 g cukru

Truskawki umyć w zimnej wodzie, osączyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Pomarańcze i cytryny przekroić wzdłuż. Z połówki pomarańczy i połówki cytryny wycisnąć sok. 
Truskawki wsypać do większego garnka, wlać 8 łyżek stołowych soku pomarańczowego, 4 łyżki soku z cytryny i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut.
W tym czasie z pozostałych połówek cytrusów wykroić fileciki. Do gotujących się owoców dodać cytrusy i żelfix, zagotować, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty. Gorący dżem przełożyć do słoików i natychmiast zakręcić.

Postaram sie przygotować taki właśnie dżem, wtedy zamieszczę zdjęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz