Skoro spóźniłam się z przepisem na ciastka z "wody" które piekłam na Wszystkich Świętych to zaproponuję dzisiaj spóźniony przepis na kotlety schabowe z pieczarkami, które podałam w tym dniu na obiad.
Podałam je z ziemniakami i marynowaną cukinią, przepisem na cukinię z dodatkiem curry też chętnie się podzielę, bo wyszła mi znakomita.
Żałuję bardzo, że nie zrobiłam zdjęcia tej potrawy ale nadrobię to następnym razem.
Kotlety z pieczarkami - przepis dla 4 osób
- 4 kotlety schabowe
- 1/2 kg pieczarek
- 1 jajko
- bułka tarta i odrobina mąki do panierowania
- olej
- sól, pieprz
- cebula
Kotlety umyć i rozbić tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez folię, żeby mięsa nie uszkodzić), posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić, w między czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru cieczy, doprawić solą i dość sporą ilością pieprzu - odstawić do wystygnięcia.
Przygotowane wcześniej kotlety panierować ( mąka, jajko, tarta bułka) i smażyć na oleju, po usmażeniu przełożyć kotlety do żaroodpornego naczynia i pokryć duszonymi pieczarkami ( ja to zrobiłam warstwami, ostatnia warstwa to pieczarki ), naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.
Chodzi o to aby kotlety przeszły smakiem pieczarek.
Zamierzony efekt osiągnięty - polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz