Ponieważ coraz mniej czasu do świąt, trzeba powoli zastanowić się nad świątecznymi wypiekami.
Na początek zajmiemy się piernikiem i pierniczkami, to tradycyjne wypieki na Święta Bożego Narodzenia, urzekają nas korzennym zapachem, są pyszne i długo utrzymują świeżość.
Alternatywą dla świątecznego piernika, może być ciasto marchewkowe, jest smaczne, ładnie pachnie cynamonem, można je wzbogacić dodatkiem bakalii. Przepis na ciasto marchewkowe przesłała mi koleżanka Krysia z którą pracowałyśmy "biurko w biurko".
Ciasto marchewkowe - składniki
- ok. 1/2 kg marchewki ( 2,5 szklanki startej na drobnej tarce)
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki oprócz cukru.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę dodając szczyptę soli i cukier. Do ubitych białek dodawać porcjami sypkie składniki, żółtka, olej i startą marchewkę. Wszystko dobrze wymieszać, na koniec dodać bakalie.
Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 min. Po wystudzeniu ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz