niedziela, 29 listopada 2015

Coraz bliżej święta...- ciasto marchewkowe z bakaliami

Ponieważ coraz mniej czasu do świąt,  trzeba powoli zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. 

Na początek zajmiemy się piernikiem i pierniczkami, to tradycyjne wypieki na Święta Bożego Narodzenia,  urzekają nas korzennym zapachem, są pyszne i długo utrzymują świeżość.

Alternatywą dla świątecznego piernika, może być ciasto marchewkowe, jest smaczne, ładnie pachnie cynamonem, można je wzbogacić dodatkiem bakalii. Przepis na ciasto marchewkowe przesłała mi koleżanka Krysia z którą pracowałyśmy "biurko w biurko".

Ciasto marchewkowe - składniki

  • ok. 1/2 kg marchewki ( 2,5 szklanki startej na drobnej tarce)
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki oprócz cukru.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę dodając szczyptę soli i cukier. Do ubitych białek dodawać porcjami sypkie składniki, żółtka, olej i startą marchewkę. Wszystko dobrze wymieszać, na koniec dodać bakalie.
Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 min. Po wystudzeniu ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz