Kieszonki z pieczarkami to kolejny sposób na podanie schabu inaczej. Jakiś czas temu podałam przepis na kieszonki drobiowe z pieczarkami.
Przygotowując kieszonki schabowe postępujemy identycznie jak w przypadku kieszonek z filetu z kurczaka.
W tym celu należy przygotować:
- 4-6 kawałków schabu o grubości ~ 3 cm.
- 1/2 kg pieczarek
- 1 średnią cebulę
- niewielką ilość oleju do podsmażenia pieczarek
- sól, pieprz, czosnek
- wykałaczki
Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym nożem naciąć
tak, aby powstały kieszonki (trzeba bardzo uważać aby nie uszkodzić
mięsa). Przygotowane kieszonki posolić i natrzeć zmiażdżonym ząbkiem
czosnku, odstawić zawinięte w folię spożywczą na godzinkę do lodówki.
W
tym czasie pieczarki obrać i pokroić w niezbyt duże kawałki, posiekać
drobno cebulkę i całość podsmażyć do odparowania cieczy, doprawić do
smaku solą i pieprzem - farsz ostudzić.
Przygotowanym
farszem nadziewać wyjęte z lodówki kieszonki, każdą z nich zamknąć przy
pomocy wykałaczki lub zszyć bawełnianą nitką.
Kieszonki obtoczyć w mące i podsmażyć króciutko z obydwu stron na oleju, przełożyć je do rękawa foliowego i piec w piekarniku przez około 30 minut, po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze ~ 10 minut, po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki lub bawełnianą nitkę - tak przygotowane kieszonki możemy podawać z sosem pieczarkowym wykorzystując jako bazę sos powstały z pieczenia kieszonek.
Kieszonki obtoczyć w mące i podsmażyć króciutko z obydwu stron na oleju, przełożyć je do rękawa foliowego i piec w piekarniku przez około 30 minut, po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze ~ 10 minut, po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki lub bawełnianą nitkę - tak przygotowane kieszonki możemy podawać z sosem pieczarkowym wykorzystując jako bazę sos powstały z pieczenia kieszonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz