środa, 25 listopada 2015

Schab inaczej - kieszonki z pieczarkami

Kieszonki z pieczarkami to kolejny sposób na podanie schabu inaczej. Jakiś czas temu podałam przepis na kieszonki drobiowe z pieczarkami.
Przygotowując kieszonki schabowe postępujemy identycznie jak w przypadku kieszonek z filetu z kurczaka.

W tym celu należy przygotować:
  •  4-6 kawałków schabu o grubości ~ 3 cm.
  •  1/2 kg pieczarek
  • 1 średnią cebulę
  • niewielką ilość oleju do podsmażenia pieczarek
  • sól, pieprz, czosnek
  • wykałaczki

Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym nożem naciąć tak, aby powstały kieszonki (trzeba bardzo uważać aby nie uszkodzić mięsa). Przygotowane kieszonki posolić i natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odstawić zawinięte w folię spożywczą na godzinkę do lodówki.
W tym czasie pieczarki obrać i pokroić w niezbyt duże kawałki, posiekać drobno cebulkę i całość podsmażyć do odparowania cieczy, doprawić do smaku solą i pieprzem - farsz ostudzić.
Przygotowanym farszem nadziewać wyjęte z lodówki kieszonki, każdą z nich zamknąć przy pomocy wykałaczki lub zszyć bawełnianą nitką.
Kieszonki obtoczyć w mące i podsmażyć króciutko z obydwu stron na oleju, przełożyć je do rękawa foliowego i piec w piekarniku przez około 30 minut, po tym czasie rozciąć rękaw  i piec jeszcze ~ 10 minut, po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki lub bawełnianą nitkę - tak przygotowane kieszonki możemy podawać z sosem pieczarkowym wykorzystując jako bazę sos powstały z pieczenia kieszonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz