Jesień to czas kiedy chętnie zajadamy się szarlotką pachnąca cynamonem, możemy podawać ją na zimno i na ciepło z lodami albo z bitą śmietaną.
Kilka przepisów na szarlotkę można już znaleźć na moim blogu ale przepis który chciałam zaproponować wydaje mi się bardzo interesujący ponieważ zamiast mąki używamy kaszy manny.
Składniki:
szklanka kefiru
200 g kaszy manny
20 g kakao
łyżeczka sody
150 g cukru
50 g masła
2 jajka
3-4 jabłka
Jajka ubijamy mikserem dodając cukier i kefir, sypkie składniki mieszamy tj. kaszę mannę, sodę i kakao i dodajemy małymi porcjami do ubitej mikserem masy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Podsmażone jabłka układamy w wysmarowanej tortownicy i zalewamy je przygotowanym ciastem.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz