wtorek, 18 października 2022

Szarlotka na kefirze

Jesień to czas kiedy chętnie zajadamy się szarlotką pachnąca cynamonem, możemy podawać ją na zimno i na ciepło z lodami albo z bitą śmietaną.

Kilka przepisów na szarlotkę można już znaleźć na moim blogu ale przepis który chciałam zaproponować wydaje mi się bardzo interesujący ponieważ zamiast mąki używamy kaszy manny.

Składniki:

szklanka kefiru

200 g kaszy manny

20 g kakao

łyżeczka sody

150 g cukru

50 g masła 

2 jajka

3-4 jabłka

 

Jajka ubijamy mikserem dodając cukier i kefir, sypkie składniki mieszamy tj. kaszę mannę, sodę i kakao i dodajemy małymi porcjami do ubitej mikserem masy.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Podsmażone jabłka układamy w wysmarowanej tortownicy i zalewamy je przygotowanym ciastem.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz