Bardzo lekkie ciasto, przypominające i puszysty biszkopt. Dodatek borówki nadaje mu delikatnie kwaskowaty smak, pyszne.
Składniki:
5 jajek
150 g cukru
340 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju ( słonecznikowy, rzepakowy )
400 g borówki amerykańskiej
polewa z białej czekolady
Na samym początku oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką dodając jednocześnie olej. Na koniec wsypujemy borówki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Po wystudzeniu polewamy ciasto polewą z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz