wtorek, 18 października 2022

Ciasto z borówką amerykańską

 Bardzo lekkie ciasto, przypominające i puszysty biszkopt. Dodatek borówki nadaje mu delikatnie kwaskowaty smak, pyszne.

Składniki:

5 jajek 

150 g cukru

340 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 ml oleju ( słonecznikowy, rzepakowy )

400 g borówki amerykańskiej

polewa z białej czekolady

Na samym początku oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką dodając jednocześnie olej. Na koniec wsypujemy borówki. Pieczemy w temp. 180 stopni  około 30-40 minut.

Po wystudzeniu polewamy ciasto polewą z białej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz