niedziela, 2 października 2022

Fasolka szparagowa w pomidorach

 Fasolka szparagowa jest warzywem które bardzo często podaję jako dodatek do obiadu ( oczywiście z masełkiem i tartą bułką ) lub też w postaci zupy z fasolki szparagowej. Należy pamiętać żeby dodawać do gotowania fasolki szparagowej przyprawę o nazwie cząber, która podkreśli jej walory smakowe.

Fasolkę szparagową można też przyrządzić nieco inaczej np. z dodatkiem pomidorów.

Składniki:

  • 1/2 kilograma fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów (bez skórek)
  • garść czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól do smaku

 Fasolkę szparagową musimy umyć, osuszyć, obrać ( obciąć ogonki), Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, po chwili smażenia dodajemy przygotowaną fasolkę szparagową, pomidory i pokrojone oliwki ( oliwki kroimy w plasterki).  Dusimy składniki pod przykryciem prze około 20 -30 minut do miękkości fasoli. Doprawiamy do smaku solą i cząbrem. Podajemy na ciepło.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz