Fasolka szparagowa jest warzywem które bardzo często podaję jako dodatek do obiadu ( oczywiście z masełkiem i tartą bułką ) lub też w postaci zupy z fasolki szparagowej. Należy pamiętać żeby dodawać do gotowania fasolki szparagowej przyprawę o nazwie cząber, która podkreśli jej walory smakowe.
Fasolkę szparagową można też przyrządzić nieco inaczej np. z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
- 1/2 kilograma fasolki szparagowej
- puszka pomidorów (bez skórek)
- garść czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki oliwy
- sól do smaku
Fasolkę szparagową musimy umyć, osuszyć, obrać ( obciąć ogonki), Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, po chwili smażenia dodajemy przygotowaną fasolkę szparagową, pomidory i pokrojone oliwki ( oliwki kroimy w plasterki). Dusimy składniki pod przykryciem prze około 20 -30 minut do miękkości fasoli. Doprawiamy do smaku solą i cząbrem. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz