czwartek, 3 lutego 2022

Zdrowe odżywianie - witaminy i składniki mineralne

 Witaminy i składniki mineralne są istotne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, niedobór ważnych dla organizmu związków może spowodować obniżenie odporności,  a tym samym zwiększoną podatność   na choroby.

W naszym codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne które zawierają bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne takie jak : wapń, witaminę B12, B6.

W wapń bogate są następujące produkty:

  • mleko i produkty mleczne
  • pieczywo razowe
  • orzechy
  • zielone warzywa ( kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż, fasolka szparagowa)
  • nasiona roślin strączkowych

Witaminę B12 znajdziemy w:

  • mleku i produktach mlecznych
  • podrobach
  • rybach świeżych
  • rybach wędzonych
  • jajach
  • drożdżach

Witaminę B6 natomiast w:

  • nasionach roślin strączkowych ( fasola, groch, soja )
  • kaszy gryczanej
  • orzechach
  • jajach
  • mięsie
  • rybach
  • mleku
  • pełnoziarnistym pieczywie
  • zielonych warzywach liściastych

 Istotne znaczenia ma również witamina D i witamina C  występująca w następujących produktach :

witamina D przede wszystkim w tłustych rybach morskich:

  • łosoś
  • śledź
  • makrela
  • sardynki
  • węgorz
  • "smarowidła " do smarowania pieczywa wzbogacone w witaminę D

witamina C w warzywach i owocach takich jak:

  • papryka
  • brukselka
  • brokuły
  • kalafior
  • kapusta
  • porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy, poziomki

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są foliany i następujące pierwiastki: jod, potas i żelazo, Dostarczymy je spożywając wymieniane już produkty. Foliany i potas występują głównie w warzywach liściastych, ziarnach i owocach, jod w rybach morskich i owocach morza, natomiast żelazo mięsie i podrobach.


 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz