Witaminy i składniki mineralne są istotne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, niedobór ważnych dla organizmu związków może spowodować obniżenie odporności, a tym samym zwiększoną podatność na choroby.
W naszym codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne które zawierają bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne takie jak : wapń, witaminę B12, B6.
W wapń bogate są następujące produkty:
- mleko i produkty mleczne
- pieczywo razowe
- orzechy
- zielone warzywa ( kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż, fasolka szparagowa)
- nasiona roślin strączkowych
Witaminę B12 znajdziemy w:
- mleku i produktach mlecznych
- podrobach
- rybach świeżych
- rybach wędzonych
- jajach
- drożdżach
Witaminę B6 natomiast w:
- nasionach roślin strączkowych ( fasola, groch, soja )
- kaszy gryczanej
- orzechach
- jajach
- mięsie
- rybach
- mleku
- pełnoziarnistym pieczywie
- zielonych warzywach liściastych
Istotne znaczenia ma również witamina D i witamina C występująca w następujących produktach :
witamina D przede wszystkim w tłustych rybach morskich:
- łosoś
- śledź
- makrela
- sardynki
- węgorz
- "smarowidła " do smarowania pieczywa wzbogacone w witaminę D
witamina C w warzywach i owocach takich jak:
- papryka
- brukselka
- brokuły
- kalafior
- kapusta
- porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy, poziomki
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są foliany i następujące pierwiastki: jod, potas i żelazo, Dostarczymy je spożywając wymieniane już produkty. Foliany i potas występują głównie w warzywach liściastych, ziarnach i owocach, jod w rybach morskich i owocach morza, natomiast żelazo mięsie i podrobach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz