Ciało człowieka składa się z około 60% wody, woda jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. działa jako rozpuszczalnik wielu składników ułatwiając ich przyswajanie, jest niezbędna w procesie trawienia, reguluje temperaturę ciała, odpowiednio nawilża stawy.
Prawidłowe nawodnienie organizmu wymaga dostarczenia minimum 2 litrów wody dziennie. Niezbędną ilość wody pozyskujemy zarówno ze spożywanych napojów jak i ze zjadanych pokarmów wśród których powinny znaleźć się warzywa i owoce będące doskonałym źródłem wody.
Dla przykładu:
- sałata - zawiera w swoim składzie 95% wody
- truskawki - zawierają 91% wody
- arbuz - zawiera 91% wody
- cukinia - zawiera 95% wody
- cykoria - zawiera 93% wody
- pomidory - zawierają 94% wody
- natomiast zielone ogórki składają się z 96% wody.
W zależności od rodzaju spożywanych pokarmów zmienia się dzienne zapotrzebowanie na wodę, jeżeli nasza dzienna dieta zawiera takie produkty jak: ciecierzyca, chleb żytni, płatki owsiane, wędliny, suszone owoce, mięso, sól i tym podobne konieczne jest dodatkowe dostarczenie organizmowi wody.
Wodę powinniśmy pić codziennie, systematycznie, pamiętając że jest ona niezbędna do życia.
Należy pamiętać, że :
- wodę pijemy zawsze małymi łyczkami, powoli, dzięki czemu uzupełniamy braki wody ustrojowej
- nie pijemy wody gazowanej ponieważ zawarty w niej dwutlenek węgla może zahamować uczucie pragnienia
- w czasie upałów organizm wraz z wodą traci składniki mineralne dlatego dobrze jest pić wodę wzbogaconą o elektrolity
- ilość wody należy uzupełniać zarówno w czasie aktywności fizycznej jak i po wysiłku
Regularne uzupełnianie wody powinno stać się naszym dobrym nawykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz