czwartek, 10 lutego 2022

Zdrowe odżywianie - warzywa i owoce

 Bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu ma codzienne spożywanie warzyw i owoców. Pięć porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie. Zgodnie z zaleceniami specjalistów od żywienia powinniśmy spożywać 3-4 porcje warzyw i 1 porcję owoców każdego  dnia.

Owoce możemy zjadać tak po prostu, w formie sałatek owocowych czy w postaci soku ale nie każdy z nas przepada za surówkami warzywnymi a właśnie w takiej formie najlepiej zjadać warzywa które dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów, błonnika a także wody.

Często mówimy, że " je się oczami", dlatego aby zachęcić do spożywania warzyw i owoce podzielimy je na kilka grup kolorystycznych. Barwy warzyw i owoców wiele mówią o tym jak  wpływają  na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce możemy podzielić na następujące ( kolorowe ) grupy:

CZERWONE

  • pomidory
  • czerwona papryka
  • truskawki
  • maliny
  • czerwone jabłka
  • granaty
  • arbuz

 warzywa i owoce z grupy " czerwonych" zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.

FIOLETOWE

  • czerwona kapusta
  • czerwona cebula
  • bakłażan
  • jeżyny
  • winogrona
  • jagody
  • borówki
  • czarna porzeczka
  • wiśnie

"fioletowe" wpływają szczególnie korzystnie na układ krążenia, obniżenie ciśnienia, obniżenie stężenia cholesterolu, przeciwdziałają chorobom nowotworowym, poprawiają wrażliwość na insulinę zapobiegają demencji jak również wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

ZIELONE

  • kapusta
  • sałata
  • szparagi
  • ogórki
  • avokado
  • brokuły
  • zielona fasolka
  • jarmuż
  • szpinak
  • cukinia
  • kiwi
  • wszelkiego rodzaju zioła

wszystkie warzywa i owoce  w zielonym kolorze przeciwdziałają chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, mają duży wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego jak również układu pokarmowego, zapobiegają demencji.

ŻÓŁTE

  • cytryny
  • ananas
  • banany
  • gruszki
  • kukurydza
  • żółta fasolka
  • grejfruty
  • żółta papryka

korzystnie wpływają na odporność, prawidłowe funkcjonowanie wzroku, przeciwdziałają chorobom nowotworowym, chronią przed infekcjami oraz wpływają na odpowiednią kondycję skóry.

BIAŁE

warzywa i owoce w kolorze białym chronią przed infekcjami, zmniejszają stany zapalne, przeciwdziałają  nowotworom, zaliczamy do nich:

  • kalafior 
  • por
  • pietruszkę
  • czosnek
  • cebulę
  • kalarepę
  • koper włoski
  • cykorię
  • jasne winogrona
  • melon
  • kokos

POMARAŃCZOWE

  • marchew
  • papryka
  • pomidory
  • pomarańcze
  • mandarynki
  • owoce egzotyczne o pomarańczowym kolorze

 "pomarańczowe" maja wpływ na narządy wzroku, chronią przed infekcjami,  utrzymują prawidłową kondycję skóry.

Podział warzyw i owoców na grupy kolorystyczne pozwolił nam na zapoznanie się z własnościami poszczególnych grup i ich znaczeniu dla naszego organizmu.

Spożywając warzywa  i owoce dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych składników do jego funkcjonowania jednocześnie chroniąc go przed wieloma schorzeniami.

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz