środa, 30 grudnia 2020

Kilka nowych przepisów - Ciasteczka orzechowe

 Wprawdzie święta już minęły ale przed nami Sylwester i Nowy Rok, na ten czas przydadzą się drobne ciasteczka takie do pochrupania przed telewizorem.

Proponuję ciasteczka orzechowe, w tym celu musimy nałupać sobie 200 g orzechów włoskich plus kilka sztuk do dekoracji ( możemy też kupić łuskane orzechy - mniej roboty ).

Składniki:

200 g masła

140 g cukru ( ja dałam 100 g )

cukier waniliowy

1 jajko

300 g maki

200 g mielonych orzechów

szczypta cynamonu

polewa, kawałki orzechów do dekoracji

Masło, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać jajko. Na stolnicę nasypać mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami i szczyptą cynamonu, dodać utartą na puch masę, zagnieść ciasto. Ciasto dobrze jest umieścić na co najmniej  jedną godzinę ( ja przygotowałam ciasto wieczorem a ciasteczka piekłam następnego dnia ).

Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą część rozwałkowałam i pokroiłam na romby o boku ~ 2 cm., piekłam w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Wystudzone ciasteczka dekorowałam polewą i kawałkiem orzecha. Ciastka są mocno orzechowe, nie są zbyt słodkie w sam raz do kawy czy herbaty.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz