wtorek, 12 stycznia 2021

Kilka nowych przepisów - Rogaliki

 Rogaliki z trzech składników, proste do wykonania, świetne do popołudniowej herbaty.

Składniki :

250 g masła

1 szklanka śmietany 18%

3 szklanki mąki

Jako nadzienie proponuję twardą marmoladę lub krem czekoladowy, orzechowy.

Z masła, śmietany i mąki zagnieść ciasto, owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty. Na szerszą część każdego trójkąta nałożyć marmoladę ( krem), zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni do złotego koloru.

Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz