W tym roku moja gruszka obrodziła ze zdwojoną siłą, owoców było tyle, że złamał się jeden duży konar. Obdzieliliśmy sąsiadów bo sami nie byliśmy w stanie tych owoców zagospodarować.
Kompoty z gruszek z dodatkiem imbiru, wanilii, soku z cytryny i oczywiście dżemik gruszkowy zapełniły półkę w spiżarni.
Proponuję dżem z gruszek z dodatkiem cytryny i imbiru.
Składniki:
1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
1 łyżka startego na drobnych oczkach imbiru
2 cytryny
200 g cukru
Wykonanie:
Gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier.
Cytryny parzymy wrzątkiem, ścieramy z obu skórkę, wyciskamy sok z jednej, dodajemy do gruszek, razem z imbirem.
Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Gruszki wtedy puszczą sok, a smaki się "przegryzą".
Następnego dnia zaczynamy smażenie, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Ja zdecydowałam się na smażenie kilkukrotne, dzięki temu uzyskałam fajną, gęstą konsystencję.
Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych i ciepłych słoików, zakręcamy,
pasteryzujemy przez 30 minut i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz