Nalewka z jarzębiny przygotowana, teraz czas na dżem z jarzębiny do którego dodamy jabłka podobnie jak do dżemu z aronii.
Potrzebujemy:
1 kg owoców jarzębiny
1 kg cukru
1/2 kg jabłek
1 kg umytych owoców jarzębiny wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do momentu, aż zaczną pękać. Następnie dodajemy 1 kg cukru i w dalszym ciągu gotujemy – co jakiś czas mieszając – do momentu aż cukier się rozpuści. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Pokrojone w kosteczkę jabłka (1/2 kg) dodajemy do pozostałych owoców i gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
Tak powstałą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Tak powstałą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Gdy wystygną, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Dżemu nie trzeba pasteryzować.
Można go spożywać w celach leczniczych po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie.
Poleca się go zwłaszcza w biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.
Dżem z jarzębiny i jabłek gotowy, robiłam go pierwszy raz, smak lekko cierpki, przypomina smak czerwonej borówki (brusznicy). Myślę, że można go również podać do mięsa np. do kaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz