wtorek, 9 maja 2017

Podróże kulinarne - Chiny- sajgonki z kurczakiem i kolendrą

Kolejna propozycja na danie z cyklu " Podróże kulinarne", tym razem sajgonki z mięsem z kurczaka, myślę, że wszystkie składniki można już nabyć w naszych sklepach.
Proponuję spróbować przygotować je samemu, na pewno zachwycą smakiem.

200 g piersi z kurczaka
20 g czerwonej pasty curry
10 ml sosu sojowego jasnego
100 g oleju kokosowego
50 g makaronu ryżowego
20 g miksu sałat
20 g młodego imbiru
50 g zielonego ogórka
50 g papryki
5 g świeżej kolendry
50 g kiełków soi w solonej zalewie
15 ml oleju sezamowego
sól, pieprz
papier ryżowy


W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do kurczaka, a mianowicie mieszamy pastę curry, sos sojowy, sól i pieprz. Kurczaka kroimy wzdłuż na połowę i marynujemy, następnie smażymy na oleju kokosowym przez około 5 minut z każdej strony. Wystudzony filet kroimy na paseczki.
Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie ( 30 minut), odsączamy i wrzucamy do wrzątku na 1 minutę, po tym czasie odcedzamy.
Z mieszaniny sałat, imbiru, ogórka, papryki, kiełków i listków kolendry przygotowujemy sałatkę oczywiście składniki kroimy, imbir w kosteczkę, paprykę i ogórek w paseczki. składniki sałatki skrapiamy olejem sezamowym i dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie, delikatnie go wyjmujemy, układamy na nim sałatkę, kurczaka i ugotowany makaron, zwijamy roladkę zawijając krawędzie do środka.
Powstałą roladkę ( sajgonkę) kroimy na mniejsze kawałki i podajemy dekorując listkami kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz