środa, 22 lipca 2015

Pasty do pieczywa - jajka inaczej

Jajka możemy przyrządzić na różne sposoby, mogą być gotowane na miękko, na twardo, w koszulce, mogą być sadzone albo w postaci jajecznicy - sposobów jest cała masa. Dzisiaj chciałam zaproponować pastę z jajek.

Pasta jajeczna jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy:

5 jajek ugotowanych na twardo
łyżka stołowa majonezu
łyżka stołowa jogurtu naturalnego ( gęsty)
sól, pieprz 
jeżeli ktoś lubi może dodać łyżeczkę musztardy dla zaostrzenia smaku

Ugotowane, ostudzone i obrane jajka zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i wymieszać, pasta gotowa.
Oczywiście pastę można urozmaicić różnymi dodatkami np. szczypiorkiem lub zieloną cebulką, niewielką ilością drobno posiekanego wędzonego łososia lub tuńczykiem z puszki, proponuję użyć tuńczyka w sosie własnym i dodać go do pasty jajecznej dopiero po odsączeniu sosu.
Spotkałam się z pastą jajeczną, do której Pani domu dodała niewielka ilość zielonego groszku ( groszek konserwowy), była smaczna.

Sposobów na pastę jajeczną jest wiele, warto poeksperymentować i wyczarować nowy smak pasty jajecznej - smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz