środa, 15 lipca 2015

Pasty do pieczywa - twaróg z dodatkami

Biały ser kojarzymy głównie z sernikiem, a przecież można go przygotować w różnych wariantach jako dodatek do pieczywa.

Jako, że w tej chwili różnego rodzaju warzyw mamy pod dostatkiem proponuję:

Twaróg z pomidorem, ogórkiem i zieloną cebulką

250 g twarogu półtłustego
1 średniej wielkości pomidor
1 średniej wielkości  ogórek małosolny
zielona cebulka
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny lub śmietana do uzyskania pożądanej konsystencji

Twaróg przełożyć do miseczki,  rozdrobnić przy pomocy widelca, pomidor i ogórek pokroić w drobną kostkę, dodać do twarogu, wymieszać. Jeżeli jest taka potrzeba dodać niewielką ilość jogurtu lub śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pokrojoną zielona cebulką.
Najlepiej smakuje z bułeczką ale równie dobrze z pieczywem wieloziarnistym.

Twaróg z rzodkiewką

250 g twarogu półtłustego
pęczek rzodkiewek
sól do smaku
jogurt naturalny lub śmietana do uzyskania pożądanej konsystencji

Twaróg przełożyć do miseczki,  rozdrobnić przy pomocy widelca, rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, doprawić solą do smaku.  Jeżeli jest taka potrzeba dodać niewielką ilość jogurtu lub śmietany. Jeżeli ktoś lubi może dodać odrobinę pieprzu choć już same rzodkiewki nadają twarogowi dość ostry smak.
Podawać do pieczywa.

Twaróg z koncentratem pomidorowym

250 g twarogu półtłustego
koncentrat pomidorowy 30%
1 cebula
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny lub śmietana do uzyskania pożądanej konsystencji

Twaróg przełożyć do miseczki,  rozdrobnić przy pomocy widelca, dodać łyżkę stołową koncentratu  pomidorowego, dobrze wymieszać dodając jogurt lub śmietanę do uzyskania żądanej konsystencji.
Cebulę bardzo drobno pokroić i dodac do wymieszanej pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli ktoś lubi twaróg o bardzo gładkiej konsystencji może do rozdrobnienia twarogu użyć blendera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz