Dużo czasu minęło od ostatniego wpisu, no cóż życie pisze scenariusze nie zawsze dla nas korzystne ale wiadomo są sprawy ważne i ważniejsze.
Próbuję się zmobilizować, starałam się notować ciekawe przepisy, robiłam zdjęcia potraw które udało mi się przetestować. Dzisiaj proponuję schab z kiszoną kapustą.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz zioła prowansalskie do obsypania mięsa ( wymieszać w miseczce)
2 cebule
boczek wędzony
kiszona kapusta
Przyprawy do marynaty:
sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, papryka ( po jednej łyżeczce), 50 ml oleju
Schab pokroić w plastry nie docinając do końca, tak aby powstała harmonijka, cebule i boczek pokroić w plastry. Pokrojony schab umieścić w naczyniu żaroodpornym, obsypać mięso mieszaniną soli pieprzu i ziół. Pomiędzy plastry schabu wcisnąć po kawałku cebuli i boczku. Przygotować marynatę i przy pomocy pędzelka dokładnie wysmarować cały kawałek schabu, tak przygotowane mięso otoczyć kiszoną kapustą. Naczynie umieścić w piekarniku na około 50 minut i piec w temperaturze 200 stopni.
Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, doskonale nadaje się na świąteczny obiad lub kolację. Przepis wypróbowany, rodzina zachwycona. niestety nie zrobiłam zdjęć, może następnym razem zrobię i uzupełnię ten przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz