poniedziałek, 16 września 2024

Schab z kiszona kapustą

 Dużo czasu minęło od ostatniego wpisu, no cóż życie  pisze scenariusze nie zawsze dla nas korzystne ale wiadomo są sprawy ważne i ważniejsze.

Próbuję się zmobilizować, starałam się notować ciekawe przepisy, robiłam zdjęcia  potraw które udało mi się przetestować. Dzisiaj proponuję schab z kiszoną kapustą.

Składniki:

1 kg schabu bez kości

sól, pieprz zioła prowansalskie do obsypania mięsa ( wymieszać w miseczce)

2 cebule

boczek wędzony

kiszona kapusta 

Przyprawy do marynaty:

sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, papryka ( po jednej łyżeczce), 50 ml oleju

Schab  pokroić w plastry nie docinając do końca, tak aby powstała harmonijka, cebule i boczek pokroić w plastry. Pokrojony schab umieścić w naczyniu żaroodpornym, obsypać mięso mieszaniną soli pieprzu i ziół. Pomiędzy plastry schabu wcisnąć po kawałku cebuli i boczku. Przygotować marynatę i przy pomocy pędzelka dokładnie wysmarować cały kawałek schabu, tak przygotowane mięso otoczyć kiszoną kapustą. Naczynie umieścić w piekarniku na około 50 minut i piec w temperaturze 200 stopni.

Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, doskonale nadaje się na świąteczny obiad lub kolację. Przepis wypróbowany, rodzina zachwycona. niestety nie zrobiłam zdjęć, może następnym razem zrobię i uzupełnię ten przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz