Często jeździmy do Cieszyna, urzekło nas to miasto swoją historią. Prawa miejskie otrzymało w 1217 roku. W Cieszynie znajduje się Studnia Trzech Braci z którą wiąże się legenda:
"Roku 810 wiaropodobne założenie miasta Cieszyna przez synów Leszka III, króla polskiego. Trzej bracia książęta, Bolko, Leszko i Cieszko, zeszli się po długiej wędrówce przy tem źródle i ciesząc się zbudowali na pamiątkę miasto, które miano Cieszyn otrzymało."
Miasto jest podzielone na dwie części na polską i czeską. Wizyty w Cieszynie zaczynamy od cieszyńskich kanapek po polskiej stronie a po czeskiej stronie Cieszyna staramy się spróbować typowych czeskich dań.
Proponuję placki ziemniaczane po czesku.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 ząbki czosnku
85 g mąki pszennej
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania identyczny jak przy naszych tj. polskich plackach czyli ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, masę ziemniaczaną pozostawiamy na chwilę a następnie odlewamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Przy pomocy łyżki kładziemy na rozgrzany olej niewielkie placuszki i smażymy je na złoty kolor.
Placki możemy podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany albo też z gulaszem.
UWAGA
Masę ziemniaczaną przed smażeniem możemy wzbogacić pokrojonym w kostkę lub paseczki wędzonym boczkiem. Taka wersja nie wymaga dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz