wtorek, 17 września 2024

Placki ziemniaczane po czesku (Bramboráky)

 Często jeździmy do Cieszyna, urzekło nas to miasto swoją historią. Prawa miejskie   otrzymało w 1217 roku. W Cieszynie znajduje się Studnia Trzech Braci z którą wiąże się legenda:

"Roku 810 wiaropodobne założenie miasta Cieszyna przez synów Leszka III, króla polskiego. Trzej bracia książęta, Bolko, Leszko i Cieszko, zeszli się po długiej wędrówce przy tem źródle i ciesząc się zbudowali na pamiątkę miasto, które miano Cieszyn otrzymało."

Miasto jest podzielone na dwie części na polską i czeską. Wizyty w Cieszynie zaczynamy od cieszyńskich kanapek po polskiej stronie a po czeskiej stronie Cieszyna staramy się spróbować typowych czeskich dań.

Proponuję placki ziemniaczane po czesku.

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

3-4 ząbki czosnku

85 g mąki pszennej

pół łyżeczki kminku

pół łyżeczki majeranku

pół łyżeczki pieprzu

1 płaska łyżeczka soli

olej do smażenia

Sposób przygotowania identyczny jak przy naszych tj. polskich plackach czyli ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, masę ziemniaczaną pozostawiamy na chwilę a następnie odlewamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, całość dokładnie mieszamy.

Przy pomocy łyżki kładziemy na rozgrzany olej niewielkie placuszki i smażymy je na złoty kolor.

 Placki możemy podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany albo też z gulaszem.

UWAGA

Masę ziemniaczaną przed smażeniem możemy wzbogacić pokrojonym w kostkę lub paseczki wędzonym boczkiem. Taka wersja nie wymaga dodatków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz