Zimno się zrobiło - listopad. Dzisiaj słyszałam sympatyczną odpowiedź na pytanie " za co lubisz listopad"- " listopad lubię za dodatkową godzinę i za 16 - stą w nocy" ...cha, cha, cha
Na rozgrzewkę w listopadzie proponuję Zupę z dyni.
1 kg dyni
2 łyżki oleju100 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka imbiru
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
uprażone pestki z dyni, lub świeże pesteczki owocu granatu
600 ml bulionu
Dynię przekroić, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, umieścić na blaszce, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka, zalać bulionem, zmiksować. powstałą "zupę krem" zagotować, doprawić przyprawami i śmietanką, podawać z prażonymi pestkami dyni.
Można też podać zupę nie doprawiając jej śmietanką ale wtedy proponuję zamiast pestek z dyni pesteczki granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz