wtorek, 9 listopada 2021

Zupa z dyni

Zimno się zrobiło - listopad. Dzisiaj słyszałam sympatyczną odpowiedź na pytanie " za co lubisz listopad"- " listopad lubię za dodatkową godzinę i za 16 - stą w nocy" ...cha, cha, cha

Na rozgrzewkę w listopadzie proponuję Zupę z dyni.

1 kg dyni

2 łyżki oleju

100 ml śmietanki 30%

1 płaska łyżeczka imbiru

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

uprażone pestki z dyni, lub świeże pesteczki owocu granatu

600 ml bulionu

Dynię przekroić, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, umieścić na blaszce, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka, zalać bulionem, zmiksować. powstałą "zupę krem" zagotować, doprawić przyprawami i śmietanką, podawać z prażonymi pestkami dyni.

Można też podać zupę nie doprawiając jej śmietanką ale wtedy proponuję zamiast pestek z dyni pesteczki granatu.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz