niedziela, 10 października 2021

Kotleciki drobiowe z pieczarkami

 Dzisiejszy przepis przywiozłam z wyjazdu do Niemiec. Znajoma podpowiedziała mi jak przygotować kotleciki wykorzystując do tego filet z piersi kurczaka. Przepis jest łatwy, proponuję spróbować.

Potrzebujemy:

1 pojedynczy filet z kurczaka 

1/2 kg pieczarek

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cebule

1 spory ząbek czosnku

sól, pieprz, olej

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy aż do odparowania powstałego płynu.

Pieczarki studzimy. W tym czasie kroimy filet z kurczaka w niewielką kostkę, dodajemy podsmażone pieczarki, dwa całe jajka, sól, pieprz,delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy, przy pomocy łyżki kładziemy na rozgrzanym oleju kotleciki. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu usuwamy kładąc kotleciki na papierowym ręczniku.

Kotleciki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, polecam :)

Kotleciki możemy podać z dowolną surówką, ja podałam z marchewką z jabłkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz