wtorek, 9 listopada 2021

Torcik orzechowy z budyniową masą

 Za kilka dni święto, może z tej okazji coś słodkiego do kawy, proponuję domowy torcik.

6 jajek

250 g cukru

250 g mielonych orzechów włoskich

2 łyżki mąki

budyń karmelowy lub czekoladowy

1/2 l mleka

150 g ciemnej czekolady 

200 ml śmietanki 30%

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając 200 g cukru i 250 g zmielonych orzechów włoskich, na koniec 2 łyżki mąki, całość delikatnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę o wym. 28x28 cm i piec w temp 180 stopni przez 30 minut. powstały biszkopt wystudzić.

W tym czasie ugotować masę budyniową: 6 żółtek, 50 g cukru proszek budyniowy i mleko wymieszać i zagotować.

Masę budyniową wylać na upieczone ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki aby stężało. Przygotować czekoladową polewę, w tym celu rozdrobnić czekoladę, wsypać ją do szklanej miseczki, zalać śmietanką i wstawić na 2 minuty do mikrofalówki. Rozpuszczoną czekoladą polać wyjęte z lodówki ciasto. Wygładzić powierzchnię, można udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz