piątek, 17 września 2021

Ciastka murzynki

 Ciastka murzynki to kakaowe ciasteczka przełożone waniliowym kremem.

Na przygotowanie ciasta potrzebujemy:

420 g mąki pszennej

280 g margaryny

140 g cukru

3 dkg kakao

1 całe jajko

Z wymienionych składników należy zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i przy pomocy kieliszka wykrawać krążki, ciasteczka ułożyć na blaszce i piec 10-12 minut w temp. 160-170 stopni.

Krem do przełożenia ciasteczek:

1/4 l mleka

10 dkg cukru

1-2 cukry waniliowe

250 g masła

1 żółtko

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować - ostudzić.

Mało utrzeć z żółtkiem na puszystą masę, dodać wystudzone mleko, utrzeć. Powstałym kremem smarować i sklejać ciasteczka. Polać polewą i udekorować prażonymi migdałami, orzechami to już wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz