Ciastka murzynki to kakaowe ciasteczka przełożone waniliowym kremem.
Na przygotowanie ciasta potrzebujemy:
420 g mąki pszennej
280 g margaryny
140 g cukru
3 dkg kakao
1 całe jajko
Z wymienionych składników należy zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i przy pomocy kieliszka wykrawać krążki, ciasteczka ułożyć na blaszce i piec 10-12 minut w temp. 160-170 stopni.
Krem do przełożenia ciasteczek:
1/4 l mleka
10 dkg cukru
1-2 cukry waniliowe
250 g masła
1 żółtko
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować - ostudzić.
Mało utrzeć z żółtkiem na puszystą masę, dodać wystudzone mleko, utrzeć. Powstałym kremem smarować i sklejać ciasteczka. Polać polewą i udekorować prażonymi migdałami, orzechami to już wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz