wtorek, 12 stycznia 2021

Kilka nowych przepisów - Orzechowy biszkopt z budyniową masą

 Na ten przepis trafiłam niedawno przeglądając przepisy z wykorzystaniem białek, które zostały mi po świątecznych ciastach ( zamrożone). Przepis spodobał mi się na tyle, że postanowiłam go zapisać. Ciasto myślę zrobić w styczniu na urodziny mojego syna, wtedy dodam  zdjęcia.

Przygotowanie ciasta musimy podzielić  na dwie a nawet cztery części:

1. orzechowy biszkopt

2. kawa naturalna 30 ml

3. masa budyniowa

4. polewa

Na przygotowanie biszkoptu potrzebujemy:

6 białek

160 g zmielonych orzechów włoskich

120 g cukru pudru

80 g mąki

10 g proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Białka jajek ubijamy mikserem na sztywna masę, dodajemy cukier puder, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, całość miksujemy. Następnie dodajemy zmielone orzechy, delikatnie mieszamy i przygotowaną masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż biszkopt będzie odstawał od brzegów formy.

Upieczony biszkopt studzimy.

Kawa naturalna

Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 30 ml wody uzyskując tym samym intensywny napar, który posłuży nam do nasączenia biszkoptu.

Masa budyniowa

Do przygotowania masy budyniowej potrzebujemy 1 litr mleka i dwa budynie waniliowe.Budynie waniliowe gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

 Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy naparem z kawy, następnie wylewamy na jego powierzchnię gorący budyń, wyrównujemy i pozostawiamy ciasto do wystudzenia.

Ostatnią czynnością jest nałożenia polewy, w tym celu możemy roztopić w mikrofalówce czekoladę albo użyć gotowej polewy pokrywając nią powierzchnię wystudzonego ciasta.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz