czwartek, 21 maja 2020

Gęsie łapki

Przepis na ciasteczka o wdzięcznej nazwie "gęsie łapki" jest tak prosty, że zrobi je nawet osoba która nie lubi piec ciasteczek. 
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:

- 250 g masła
- 250 g półtłustego twarogu
- 375 g mąki pszennej + mąka do podsypania przy wałkowaniu ciasta
- 2 żółtka
- cukier do obtaczania

Z masła, twarogu, mąki i żółtek zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu ciasta odciąć połowę, rozwałkować posypując mąką ( ciasto jest dość miękkie ) i wykrawać kółka. Każde kółko obtoczyć z jednej strony w cukrze, złożyć na pół, ponownie obtoczyć i złożyć na pół, ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wygląda to tak:








Gęsie łapki gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz