piątek, 1 maja 2020

Babeczki z budyniem

No cóż nie tylko koronawirus ale też pogoda zepsuła nam tegoroczną majówkę. Nic to, damy radę, przygotujemy coś do kawy i też będzie fajnie :)
Proponuję "Babeczki z budyniem"

Składniki:
1,5 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
2 opakowania budyniu (mleko do ugotowania budyniu)

Na początku gotujemy  dwa budynie w ilości mleka przeznaczonej do ugotowania jednego budyniu i pozostawiamy do wystudzenia. 

Do naczynia wlać 1,5 szklanki mleka, dodać olej i jajko, wymieszać mikserem. Mieszamy ze sobą sypkie składniki ( mąka + cukier + cukier waniliowy + proszek do pieczenia ) i dodajemy je do zmiksowanych składników płynnych ale tym razem mieszamy delikatnie przy pomocy łyżki.
Przygotowane ciasto nakładamy do papilotek lub do silikonowych foremek na muffinki, do każdej foremki po jednej łyżce, na ciasto nakładamy po łyżce wystudzonego budyniu  i przykrywamy warstwą ciasta. Foremka powinna być wypełniona do 3/4 głębokości. 
Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Po wystudzeniu możemy je udekorować polewą, kremem na którym położymy sezonowe owoce lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz