sobota, 25 kwietnia 2020

Ciasteczka z kleiku ryżowego ( Kleryżki)

Jak większość z nas spędzam czas w domu ( tak trzeba), przeglądam internet, czytam wiadomości i czasem trafię na ciekawy przepis.
Analizuję pod kątem składników ( chodzi o to aby nie było potrzeby wychodzenia na zakupy ), tym razem proponuję ciasteczka z kleiku ryżowego. Oczywiście kleik można kupić w sklepie ale można go tż przygotować własnym sumptem rozgotowując ryż.

Składniki:

opakowanie kleiku ryżowego - 180 g
kostka masła
1/2 szklanki cukru ( może być mniej)
cukier waniliowy
szczypta soli
5 łyżek wiórków kokosowych
3 całe jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem morelowy lub z czarnej porzeczki ( opcjonalnie)

Mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, zimne masło, zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 170-180 stopni az do uzyskania złotego koloru.
Jeżeli chcemy ciasteczka wzbogacić, to po uformowaniu kulki i jej spłaszczeniu robimy w niej wgłębienie ( tak jak w kluseczkach) które wypełniamy dżemem morelowym lub z czarnej porzeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz