poniedziałek, 6 maja 2019

Góralskie kluseczki z bryndzą i boczkiem

Ponieważ aktualnie spędzam czas w górach, a konkretnie w Beskidzie Żywieckim w którym sypnęło śniegiem pomyślałam, że może tym razem góralska potrawa.

Góralskie kluseczki z bryndzą i boczkiem

1kg ziemniaków
20 dkg mąki krupczatki
1 jajko
40 dkg bryndzy
20 dkg wędzonego boczku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, jajko i sól.
Wymieszać ziemniaczaną masę, musi być ona dość gęsta, metalową łyżką nabierać masę i kłaść do wrzącej osolonej wody, kluseczki  po wypłynięciu gotować około 2-3 minut.
Wędzony boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia, ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową do miski, polać stopionym boczkiem, posypać pokruszoną bryndzą i posypać świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i podawać.

Fajne danie na zimową pogodę w maju :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz