wtorek, 7 maja 2019

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Jak góry, to zbójnicy a każdy zbójnik lubi dobrze zjeść, proponuję placek po zbójnicku...hej.

70 dkg ziemniaków
50 dkg wołowiny
2 papryki
2 cebule
1 jajko
4 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki mąki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki keczupu
papryka, sól, pieprz

Placek po zbójnicku, to placek z gulaszem, więc w pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz.

Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w paski.
Na 2 łyżkach oleju musimy zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy jena rumiano. Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy keczupem, mieloną papryką, solą i pieprzem, podlewamy niewielka ilością  wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kolej na placki.

Obrane ziemniaki i cebulę musimy zetrzeć na tarce o małych oczkach, powstałą masę mieszamy z jajkiem i mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy smażymy placki ziemniaczane.

Po usmażeniu na każdym placku układamy wcześniej przygotowany gulasz, składamy placek na pół i dekorujemy śmietaną. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz