niedziela, 5 sierpnia 2018

Dżem z aronii

Większość działkowiczów ma na swojej działeczce krzewy aronii.
Owoce aronii zawierają ogromną ilość związków, uznawanych za lecznicze, są bogate w wiele niezbędnych dla organizmu związków, rzadko występujących w innych owocach i warzywach.
Owoce aronii mogą być spożywane na surowo, chociaż ich cierpki smak nie zawsze jest lubiany. Wykorzystuje się je głównie do wytwarzania przetworów (soków, dżemów, powideł) oraz win i nalewek. Owoce aronii przed przygotowaniem przetworów warto przemrozić przez 1–2 doby.

Ja osobiście co roku przygotowuję dżem z aronii, kiedyś robiłam dżem z samej aronii ale miał on bardzo intensywny i cierpi smak. Obecnie przygotowuję go z dodatkiem jabłek. Smak jest łagodniejszy.

Dżem z aronii z dodatkiem jabłek

1 kg owoców aronii
1/2 kg kwaśnych jabłek
60-70 dkg cukru
kawałek cynamonu
kilka goździków

Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, włożyć do rondla, podlać łyżką wody, dodać cynamon i dusić na małym ogniu aż się całkowicie rozgotują.
Połowę umytych i osuszonych owoców aronii zmiażdżyć w garnku, dodać cukier i kilka goździków.
Gotować na małym ogniu ( jeżeli jest taka potrzeba, usunąć szumowiny) przez około 30 minut często mieszając.
Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce aronii i zagotować, po czym na kilka minut odstawić z ognia. Czynność tą powtarzać kilkakrotnie mniej więcej przez około 60 minut do momentu aż owoce będą szkliste. Po tym czasie dodać przygotowane wcześniej jabłka. Całość wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików  natychmiast zakręcić i ustawić do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Dżem z aronii jest nie tylko dodatkiem do pieczywa ale również doskonale smakuje jako dodatek do zimnych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz