Owoce aronii zawierają ogromną ilość związków, uznawanych za lecznicze, są bogate w wiele niezbędnych dla organizmu związków, rzadko występujących w innych owocach i warzywach.
Owoce aronii mogą być spożywane na surowo, chociaż ich cierpki smak nie zawsze jest lubiany. Wykorzystuje się je głównie do wytwarzania przetworów (soków, dżemów, powideł) oraz win i nalewek. Owoce aronii przed przygotowaniem przetworów warto przemrozić przez 1–2 doby.
Owoce aronii mogą być spożywane na surowo, chociaż ich cierpki smak nie zawsze jest lubiany. Wykorzystuje się je głównie do wytwarzania przetworów (soków, dżemów, powideł) oraz win i nalewek. Owoce aronii przed przygotowaniem przetworów warto przemrozić przez 1–2 doby.
Ja osobiście co roku przygotowuję dżem z aronii, kiedyś robiłam dżem z samej aronii ale miał on bardzo intensywny i cierpi smak. Obecnie przygotowuję go z dodatkiem jabłek. Smak jest łagodniejszy.
Dżem z aronii z dodatkiem jabłek
1 kg owoców aronii
1/2 kg kwaśnych jabłek
60-70 dkg cukru
kawałek cynamonu
kilka goździków
Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, włożyć do rondla, podlać łyżką wody, dodać cynamon i dusić na małym ogniu aż się całkowicie rozgotują.
Połowę umytych i osuszonych owoców aronii zmiażdżyć w garnku, dodać cukier i kilka goździków.
Gotować na małym ogniu ( jeżeli jest taka potrzeba, usunąć szumowiny) przez około 30 minut często mieszając.
Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce aronii i zagotować, po czym na kilka minut odstawić z ognia. Czynność tą powtarzać kilkakrotnie mniej więcej przez około 60 minut do momentu aż owoce będą szkliste. Po tym czasie dodać przygotowane wcześniej jabłka. Całość wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików natychmiast zakręcić i ustawić do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Dżem z aronii jest nie tylko dodatkiem do pieczywa ale również doskonale smakuje jako dodatek do zimnych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz