czwartek, 16 lutego 2017

Karnawałowe przekąski - pałki z kurczaka w tajskiej marynacie

Jeszcze jedna propozycja orientalnej przekąski, a mianowicie pałki z kurczaka w tajskiej marynacie. Do jej przygotowania potrzebujemy:

8 pałek z kurczaka ( mogą być podudzia)
350 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki świeżej kolendry ( drobno posiekać)
2-3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry ( można kupić w Carrefour)
1 limonka
1 świeży ogórek

Kurczaka umyć, posolić i włożyć do miski, z 200 ml jogurtu, pasty curry i kolendry przygotować marynatę. Marynatą zalać kurczaka i pozostawić w lodówce na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zamarynowane cząstki z kurczaka ułożyć na kratce i włożyć do piekarnika, pod kratkę podłożyć blaszkę do której będzie kapał wytapiający się tłuszcz. Piec około 1 godziny.
Z reszty jogurtu, soku z limonki, kolendry i startego na tarce ogórka przygotować sos, który podamy do upieczonych cząstek kurczaka.

Prosta propozycja o ciekawym smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz