środa, 8 lutego 2017

Karnawałowe przekąski - krewetki w cieście

Kolejny przepis na przekąskę, a może przystawkę z wykorzystaniem krewetek. Tym razem będą to krewetki w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Ciekawostką jest ciasto, do jego przygotowania oprócz mąki i jajka będziemy potrzebowały wytrawne wino.

Składniki: 

25 dkg krewetek
75 ml. wytrawnego wina musującego
5 dkg mąki
1 jajko
olej do smażenia

Krewetki należy oczyścić i nadziać na patyczki do szaszłyków, z mąki, jajka i wytrawnego musującego, dobrze schłodzonego wina przygotować gładkie ciasto.
Rozgrzać olej.
Nadziane na patyczki krewetki zanurzać w cieście i smażyć w gorącym oleju. Krewetki gotowe.

Krewetki w cieście będziemy podawać z salsą, która  przygotujemy z:
3 łyżek majonezu
1 łyżki keczupu
1 łyżeczki whiski
sosu tabasco i natki pietruszki 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz