Na początek chciałam zaproponować placuszki z zsiadłego mleka.
Potrzebujemy:
zsiadłe mleko - 400g ( w górach o to nie trudno ale można je zastąpić kefirem lub jogurtem )
2 jajka
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
cukier puder, konfitury
Oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać 2 łyżki cukru i przy pomocy miksera ubić na puszysta masę. Do ubitych żółtek dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśne mleko mieszając mikserem na najmniejszych obrotach.
Do gotowego ciasta dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką - ciasto na placuszki gotowe.
Na patelni rozgrzać olej i kładąc łyżką niewielkie ilości ciasta smażyć placuszki.
Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem lub podać do nich domowej roboty konfitury.
UWAGA
Placuszki możemy wzbogacić jabłkiem pokrojonym w kosteczkę lub sezonowymi owocami. W tym celu do ciasta na placuszki ( przed dodaniem piany z białek) dodać 1 obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko lub garść sezonowych owoców ( np. jagody, borówki, maliny, jeżyny ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz