Nie mam doświadczenia w robieniu pierogów, posiadam jednak trzy przepisy na pierogi którymi chciałam się podzielić.
Przepisy te dostałam od koleżanek z pracy, pierogami w ich wykonaniu zachwycała się nie tylko rodzina ale również my tzn. współpracownicy ( odsmażaliśmy je na patelni na starej kuchence, takiej ze spiralą grzewczą).
Teraz, kiedy jest sezon na świeże owoce warto pokusić się o zrobienie pierogów z owocami, zrobić ich więcej, zamrozić i będzie jak znalazł na wakacyjne posiłki.
Pierwszy przepis, który najdłużej gości wśród moich kulinarnych notatek :
Z podanych składników należy zagnieść twarde, plastyczne ciasto.
Drugi przepis:
Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, olej i sól, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.
Wykonane z tego ciasta pierogi nie pękają w czasie mrożenia.
Trzeci przepis:
Podobnie jak w przepisie numer dwa do ciasta dodajemy niewielka ilość tłuszczu. Olej zastępujemy masłem.
500g mąki
250 ml wody
50g masła
1 jajko
szczypta soli
Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, miękkie masło i sól, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.
Jak już wspomniałam robienie pierogów nie jest moją mocną stroną, będę wdzięczna za ewentualne uwagi na temat podanych przepisów na ciasto na pierogi.
Pierwszy przepis, który najdłużej gości wśród moich kulinarnych notatek :
- 2 szklanki maki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody lub mleka
Z podanych składników należy zagnieść twarde, plastyczne ciasto.
Drugi przepis:
- 500g mąki
- 250 ml wody
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, olej i sól, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.
Wykonane z tego ciasta pierogi nie pękają w czasie mrożenia.
Trzeci przepis:
Podobnie jak w przepisie numer dwa do ciasta dodajemy niewielka ilość tłuszczu. Olej zastępujemy masłem.
500g mąki
250 ml wody
50g masła
1 jajko
szczypta soli
Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, miękkie masło i sól, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.
Jak już wspomniałam robienie pierogów nie jest moją mocną stroną, będę wdzięczna za ewentualne uwagi na temat podanych przepisów na ciasto na pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz