wtorek, 26 lipca 2016

Wakacyjne posiłki - pierogi

Nie mam doświadczenia w robieniu pierogów, posiadam jednak trzy przepisy na pierogi którymi chciałam się podzielić.
Przepisy te dostałam od koleżanek z pracy,  pierogami w ich wykonaniu zachwycała się nie tylko rodzina ale również my tzn. współpracownicy ( odsmażaliśmy je na patelni na starej kuchence, takiej ze spiralą   grzewczą).

Teraz, kiedy jest sezon na świeże owoce warto pokusić się o zrobienie pierogów z owocami, zrobić ich więcej, zamrozić i będzie jak znalazł na wakacyjne posiłki.

Pierwszy przepis, który najdłużej gości wśród moich kulinarnych notatek :

  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody lub mleka

Z podanych składników należy zagnieść twarde, plastyczne ciasto.

Drugi przepis:
  • 500g mąki
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, olej i sól, zagnieść  i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.
Wykonane z tego ciasta pierogi  nie pękają w czasie mrożenia.

Trzeci przepis:

Podobnie jak w przepisie numer dwa do ciasta dodajemy niewielka ilość tłuszczu. Olej zastępujemy masłem.
500g mąki
250 ml wody
50g masła
1 jajko
szczypta soli

Wodę zagotować, mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem, do dołka w kopczyku wlać gorącą wodę, zamieszać drewnianą łyżką ( poczekać chwilę, aż ciasto odrobinę przestygnie.
Następnie dodać jajko, miękkie masło i sól, zagnieść  i wyrobić ciasto. Pozostawić na 10-15 minut przykryte ściereczką żeby odpoczęło.

Jak już wspomniałam robienie pierogów nie jest moją mocną stroną, będę wdzięczna za ewentualne uwagi na temat podanych przepisów na ciasto na pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz