czwartek, 21 lipca 2016

Wakacyjne posiłki - leczo


 Moja kolejna propozycja na szybkie wakacyjne danie, to oczywiście leczo. Jakiś czas temu podawałam przepis na leczo w moim wykonaniu ale myślę, że w cyklu wakacyjne posiłki koniecznie trzeba je przypomnieć.

1 kg papryki ( najlepiej pomieszać kolory)
1 ostra papryczka lub odrobina chilli
1 średnia cukinia
3 cebule
duży ząbek czosnku
3 pomidory ( ja dodaję pomidory z puszki)
3-4 grube parówki
łyżka stołowa oleju
Na dno garnka wlać łyżkę oleju roślinnego żeby się rozgrzał, następnie dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i  parówki pokrojone w  niedużą kostkę, całość przesmażyć.
W międzyczasie pokroić paprykę ( ja kroję w pół krążki ) z której oczywiście należy usunąć gniazda nasienne i dodać ją do podsmażonej cebuli z kiełbasą, dusić pod przykryciem około 5 minut, kolej na pokrojoną w kostkę cukinię ( jeżeli jest młoda można ją dodać całą nie obierając ze skórki i nie usuwając nasion), dusić pod przykryciem aż cukinia będzie szklista. Na koniec dodać pomidory i drobno pokrojoną ostrą papryczkę ( bez pestek), doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podajemy je z ugotowanym ryżem ale równie dobrze smakuje z bułką.
UWAGA
Jeżeli dodajemy świeże pomidory to dobrze jest usunąć gniazda nasienne, bo inaczej leczo będzie zbyt wodniste.

Dzisiaj leczo z bułka grahamką - smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz