1 kg papryki ( najlepiej pomieszać kolory)
1 ostra papryczka lub odrobina chilli
1 średnia cukinia
3 cebule
duży ząbek czosnku
3 pomidory ( ja dodaję pomidory z puszki)
3-4 grube parówki
łyżka stołowa oleju
Na dno garnka wlać łyżkę oleju roślinnego żeby się rozgrzał, następnie
dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i parówki pokrojone w niedużą
kostkę, całość przesmażyć.
W międzyczasie pokroić paprykę ( ja kroję w pół krążki ) z której
oczywiście należy usunąć gniazda nasienne i dodać ją do podsmażonej
cebuli z kiełbasą, dusić pod przykryciem około 5 minut, kolej na
pokrojoną w kostkę cukinię ( jeżeli jest młoda można ją dodać całą nie
obierając ze skórki i nie usuwając nasion), dusić pod przykryciem aż
cukinia będzie szklista. Na koniec dodać pomidory i drobno pokrojoną
ostrą papryczkę ( bez pestek), doprawić przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Podajemy je z ugotowanym ryżem ale równie dobrze smakuje z bułką.
UWAGA
Jeżeli dodajemy świeże pomidory to dobrze jest usunąć gniazda nasienne, bo inaczej leczo będzie zbyt wodniste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz