Jeszcze jedna propozycja na majowy weekend ( bo przecież czeka nas w maju jeszcze jeden długi weekend) a mianowicie lekki torcik biszkoptowy z kremem kokosowo - cytrynowym.
Torcik kokosowo-cytrynowy
Rozpoczynamy od upieczenia i wystudzenia biszkoptu, do przygotowania którego potrzebujemy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować.Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.
W miedzy czasie przygotowujemy masę, którą przełożymy upieczony biszkopt.
masa:
- 200 g wiórków kokosowych (wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu)
- 1 duży (400ml) jogurt naturalny
- 0,5 litra śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki cytrynowe ( rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody)
- 9 łyżek cukru pudru
Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami.
Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.
Zimny biszkopt należy przekroić na pół, dolna część placka może być grubsza od górnej.
Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 część do posmarowania wierzchu.
Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.
Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.
Torcik prosty do przygotowania, jedyna trudność, to biszkopt ale myślę, że każda pani domu się z tym problemem upora - warto spróbować przygotować taki lekki torcik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz