środa, 23 marca 2016

Święta Wielkanocne

Na temat śledzi było w poprzednim poście, dzisiaj kolejna potrawa, która zagości na moim wielkanocnym stole, a mianowicie tymbaliki z drobiu ( a właściwie z kurczaka).

Tymbaliki z drobiu

Do przygotowania 10-12 sztuk tymbalików (robię je w filiżankach do kawy) potrzeba:

1/2 kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 jajka ugotowane na twardo
żelatyna spożywcza
zielony groszek ( 1/2 puszki)
opcjonalnie : ogórek konserwowy, kukurydza wg uznania
sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet do smaku

Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do garnka razem z połową kurczaka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć kurczaka na talerz i pozostawić do przestygnięcia, podobnie postąpić z marchewką.
Wystudzonego kurczaka obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki, marchewkę pokroić w plasterki. Wywar z którego należy wyjąć pozostałą włoszczyznę przelać przez gęste sitko i doprawić do smaku, można delikatnie zakwasić cytryną lub odrobiną octu, do tak przygotowanego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę spożywczą, ilość zależna jest od ilości rosołu ( proporcje podane są na opakowaniu ).

W pojemniczkach ( filiżankach) ułożyć ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajka, marchewkę, zielony groszek, plasterki ogórka konserwowego, kawałki kurczaka i zalać przygotowanym wywarem.
Pozostawić do stężenia.
Przed podaniem wyjąć tymbaliki z filiżanek, ułożyć na dużym talerzu ( półmisku), udekorować ćwiarteczką cytryny,  jak ktoś lubi może podać ocet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz