Zauważyłam, ze dużym zainteresowaniem na moim blogu cieszy się zupa marchewkowa. Tak samo prosto jak zupę marchewkową przygotowuję kapuśniak z białej kapusty. Do przygotowania kapuśniaku potrzebujemy:
30 dkg mięsa ( najlepiej żeberka wieprzowe, choć ja ostatnio gotowałam na skrzydle z indyka, zupa jest równie smaczna ale mniej tłusta)
1/2 małej główki białej kapusty
3 ziemniaki
sól, kminek
Mięso myjemy, wkładamy do garnka o pojemności ~ 2l, zalewamy wodą do 3/4 pojemności garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsnego wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki kminku. Gotujemy do miękkości dodanych warzyw. Po ugotowaniu zupę doprawiamy do smaku solą lub odrobiną przyprawy do zup. Mięso wyjęte z zupy kroimy i umieszczamy w zupie lub bezpośrednio na talerzu.
Jeżeli ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy możemy zagęścić ją mąką rozmieszaną w wodzie lub zasmażką na maśle. W tym celu w rondelku musimy roztopić masło, dodać do niego łyżkę mąki pszennej, przesmażyć ją ciągle mieszając, a następnie dodać do ugotowanej zupy. Zupę należy zagotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz