sobota, 24 października 2020

Kapuśniak z białej kapusty

Zauważyłam, ze dużym zainteresowaniem na moim blogu cieszy się zupa marchewkowa. Tak samo prosto jak zupę marchewkową przygotowuję kapuśniak z białej kapusty. Do przygotowania kapuśniaku potrzebujemy:

30 dkg mięsa ( najlepiej żeberka wieprzowe, choć ja ostatnio gotowałam na skrzydle z indyka, zupa jest równie smaczna ale mniej tłusta)

1/2 małej główki białej kapusty

3 ziemniaki

sól, kminek


Mięso myjemy, wkładamy do garnka o pojemności ~ 2l, zalewamy wodą do 3/4 pojemności garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsnego wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki kminku. Gotujemy do miękkości dodanych warzyw. Po ugotowaniu zupę doprawiamy do smaku solą lub odrobiną przyprawy do zup. Mięso wyjęte z zupy kroimy i umieszczamy w zupie lub bezpośrednio na talerzu.


Jeżeli ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy możemy zagęścić ją mąką rozmieszaną w wodzie lub zasmażką na maśle. W tym celu w rondelku musimy roztopić masło, dodać do niego łyżkę mąki pszennej, przesmażyć ją ciągle mieszając, a następnie dodać do ugotowanej zupy. Zupę należy zagotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz