Lato nie sprzyja siedzeniu przed komputerem, więcej czasu spędzamy na powietrzu, w moim przypadku w górach, a tam niestety nie mam dostępu do internetu, stąd brak nowych propozycji kulinarnych na moim blogu.
Staram się jednak gromadzić przepisy, które wydają się ciekawe i proste w przygotowaniu aby zamieścić je w kolejnych postach.
Pierwszy z nich to "zawijasy z cukinią i fetą", doskonały dodatek do grilowanego mięsa, kiełbasek, czy szaszłyków drobiowych. Mogą nam zastąpić sałatkę którą najczęściej podajemy na spotkaniach przy grillu.
Składniki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta słodkiej papryki
sól
pieprz
2 opakowania sera feta
wykałaczki
Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm.
Do oliwy z oliwek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz, tak przygotowaną marynatą posmarować plastry cukinii. Ser feta pokroić na tyle kawałków ile plastrów cukinii.
Na każdym plastrze cukinii położyć kawałek sera feta, zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Przygotowane zawijasy ułożyć na grillu i piec aż do zrumienienia się cukinii.
Zawijasy z cukinią i fetą możemy podawać również z podpieczonymi na grillu kromkami bagietek skropionymi oliwą.
Przepis wypróbowałam, wprawdzie miałam kłopot z pokrojeniem cukinii na cieniutkie plastry ( w górach niestety nie mam odpowiedniego nożyka), ale grillowane zawijasy były z serem były bardzo smaczne - polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz