Przepis na pierniczki wykrawane znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Mamy. To maleńka karteczka z notesu zapisana z obydwu stron, pewnie któraś z sąsiadek dała Mamie przepis na świąteczne pierniczki a Mama nie przepisała go do zeszytu.
Pierniczki wykrawane (z dodatkiem karmelu)
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 szklanki cukru
- 0,5 kg miodu sztucznego
- 1/4 szklanki wody ( do rozpuszczenia karmelu)
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do piernika
W pierwszej kolejności przygotowujemy karmel, w tym celu należy 10 dkg cukru wsypać na suchą patelnię i podgrzewając ją doprowadzić do stopienia cukru aż do uzyskania brązowego koloru, stopiony cukier zalać wodą, dodać do tego miód, resztę cukru i całość zagotować. Wystudzić, po wystudzeniu dodać mąkę, wymieszaną w proszkiem i sodą, jajka i olej, całość wymieszać.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny aby stężało.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ~ 7 mm i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 150 stopni przez około 10 minut.
W przepisie jest miód sztuczny, myślę, że prawdziwy miód polepszy smak pierniczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz