Dzisiaj ostatni dzień starego roku, fajnie jest przygotować na ten wieczór coś smacznego, takiego na " jeden ząbek", no ewentualnie na dwa.
Bigos już gotowy, szyneczka, ser i oliwki w lodówce, mam też żurawinę ( będzie można zrobić koreczki), zastanawiam się co jeszcze....
Mam, zrobię roladki z szynki.
Potrzebujemy:
12 plasterków szynki konserwowej (może być więcej, to zależy od liczby gości )
3 jajka ugotowane na twardo ( kroimy na ćwiartki)
szczypiorek
3 ogórki konserwowe ( kroimy wzdłuż na ćwiartki)
oliwki, grzybki marynowane ( wg uznania)
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurt
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz, cukier ( do smaku)
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki. Z podanych składników przygotowujemy sos.
Plastry szynki smarujemy sosem na którym układamy ćwiartkę jajka, ćwiartkę ogórka, można położyć grzybek marynowany albo oliwkę. Szynkę z zawartością zwijamy w rulonik i zawijamy szczypiorkiem ( ja dodatkowo zastosowałam wykałaczkę ). Tak przygotowane ruloniki układamy na paterze, dekorujemy pozostałym sosem, posiekanym szczypiorkiem i oliwkami. Przekąska na "jeden ząbek" ...no może na dwa ząbki gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz