poniedziałek, 31 grudnia 2018

Roladki z szynki

Dzisiaj ostatni dzień starego roku, fajnie jest przygotować na ten wieczór coś smacznego, takiego na " jeden ząbek", no ewentualnie na dwa.
Bigos już gotowy, szyneczka,  ser i oliwki w lodówce, mam też żurawinę ( będzie można zrobić koreczki), zastanawiam się co jeszcze....

Mam, zrobię roladki z szynki.

Potrzebujemy:

12 plasterków szynki konserwowej (może być więcej, to zależy od liczby gości )
3 jajka ugotowane na twardo ( kroimy na ćwiartki)
szczypiorek
3 ogórki konserwowe ( kroimy wzdłuż na ćwiartki)
oliwki, grzybki marynowane ( wg uznania)

Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurt
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz, cukier ( do smaku)

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki. Z podanych składników przygotowujemy sos.
Plastry szynki smarujemy sosem na którym układamy ćwiartkę jajka, ćwiartkę ogórka, można położyć grzybek marynowany albo oliwkę. Szynkę z zawartością zwijamy w rulonik i zawijamy szczypiorkiem ( ja dodatkowo zastosowałam wykałaczkę ). Tak przygotowane ruloniki układamy na paterze, dekorujemy pozostałym sosem, posiekanym szczypiorkiem i oliwkami. Przekąska na "jeden ząbek" ...no może na dwa ząbki gotowa.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz